Στα-χαρακώματα-κυβέρνηση-–-αντιπολίτευση-με-αιχμή-τα-Τέμπη

Στα χαρακώματα κυβέρνηση – αντιπολίτευση με αιχμή τα Τέμπη

Πολιτικη

Κλιμακώνεται περαιτέρω η πολιτική κόντρα για τα Τέμπη, μετά το κατηγορητήριο που συνέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του Κώστα Αχ. Καραμανλή και την προσφυγή του ΠΑΣΟΚ στον Άρειο Πάγο, με το Μαξίμου να προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων και να διαμορφώσει τη δημόσια ατζέντα με τους δικούς του όρους, προτάσσοντας διαρκώς πια την πολιτική βαρύτητα των ευρωεκλογών (και) για το εσωτερικό σκηνικό.

Από την κυβέρνηση δεν σκοπεύουν να αφήσουν τίποτα αναπάντητο από όσα λέει η αντιπολίτευση, που επιμένει να θέτει στο επίκεντρο της σύγκρουσης το θέμα των Τεμπών και τις κατηγορίες για συγκάλυψη.

Πόλεμος ανακοινώσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέταξε και παρέδωσε κατηγορητήριο εναντίον του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή κάνοντας λόγο για πράξεις και παραλείψεις επί υπουργίας του, που πληρούν – όπως υποστηρίζει – την αντικειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Το συγκεκριμένο κατηγορητήριο παρέδωσε χθες η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη στον ομόλογό της από πλευράς κυβέρνησης, Σταύρο Καλαφάτη ζητώντας να κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό, χωρίς όμως να καταθέτει επίσημο αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, μια κίνηση που απαιτεί τη συγκέντρωση τουλάχιστον 30 υπογραφών.

Η νέα κίνηση της Κουμουνδούρου σχολιάστηκε από κυβερνητικές πηγές που μιλούν για επικοινωνιακό πυροτέχνημα, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξεις ή παραλείψεις πολιτικών προσώπων, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για την σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών να το φέρει στην Ολομέλεια της βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία».

Η κυβερνητική άρνηση – μέσω πηγών – να συσταθεί με αυτό το κατηγορητήριο προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη δεν εξέπληξε κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως έλεγαν «η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή ήταν προσχηματική, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την δυσχερή θέση που βρίσκεται».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετάει τη μπάλα στην εξέδρα για να διασώσει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή» επισημαίνει η Κουμουνδούρου και προσθέτει πως «η επιχείρηση συγκάλυψης συνεχίζεται, επιβεβαιώνοντας την πολιτική εξίσωση «Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής, Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης, η συγκάλυψη, έχει πρόσωπο». Μόλις στερήθηκαν και την τελευταία τους δικαιολογία».

Κόντρα και με το ΠΑΣΟΚ

Αντίστοιχη αντίδραση  από το γαλάζιο στρατόπεδο, εισέπραξε και ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη δική του πρωτοβουλία να απευθυνθεί στον Άρειο Πάγο για τις καταγγελίες για τις συνομιλίες τη μοιραία νύχτα του δυστυχήματος των Τεμπών και για τα περί «μονταζιέρας» τα οποία η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε, επανέλαβε εμφατικά πως «κάποιο σοβαρό επιχείρημα περί μονταζιέρας, περί οποιουδήποτε δόλου να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη, μετά από όσα έχουμε πει και κυρίως και μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, έχει καταρριφθεί».

«Τώρα έχει χρέος η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», είχε δηλώσει νωρίτερα από τον Άρειο Πάγο ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγγέλλοντας ότι «το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών, την ώρα που οι διασώστες έψαχναν νεκρούς, αγνοούμενους, την ώρα που όλη η ελληνική κοινωνία θρηνούσε γι’ αυτό που είχε συμβεί, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να πάρουν τις επίμαχες συνομιλίες,να τις χαλκευόσουν και να διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης».

Και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη λειτουργεί με το τρίπτυχο: Διαφορά, συγκάλυψη και ατιμωρησία. Πρέπει αυτός ο φαύλος κύκλος να σπάσει».

ΚΚΕ: Βολές σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, εξαπολύει βολές στην κυβέρνηση για το «έγκλημα των Τεμπών», αλλά και στην αντιπολίτευση για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή και έχει δώσει στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο πόρισμα για το έγκλημα των Τεμπών και για την απόδοση πολιτικών, αλλά και ποινικών ευθυνών σε πρώην υπουργούς. Από αυτή την άποψη στηρίζει πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση».

Στη συνέχεια το Κομμουνιστικό Κόμμα προσθέτει ότι «γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι «σύμμαχος» της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο νόμος της «συγκάλυψης» και της «ατιμωρησίας» –ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών»– που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να καταργήσουν στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις του ΚΚΕ».

Καταληκτικά τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση ο λαϊκός παράγοντας είναι αυτός που μπορεί να αποκρούσει τις προσπάθειες συγκάλυψης και να εγγυηθεί ότι αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, δεν θα παραγραφεί».

«Καρφιά» από τη Νέα Αριστερά

Αν και χαρακτηρίζουν καλοδεχούμενη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, στη Νέα Αριστερά βλέπουν αλλαγή πλεύσης και συμφωνία με ό,τι έγραφε στο πόρισμα της η ίδια.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι άλλαξαν τη «γραμμή» τους και συμφωνούν με ό,τι γράφει το πόρισμα της Νέας Αριστεράς, που μιλάει ξεκάθαρα για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Η βουλεύτρια Φλώρινας της Νέας Αριστεράς τονίζει στη συνέχεια πως «κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη, όπου αυτό που ζητάει είναι η άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Καραμανλή, με ερμηνευτική δήλωση από όλη τη Βουλή, για τέλεση ποινικών αδικημάτων δια παραλείψεως προκειμένου να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ο πρώην υπουργός».