Ρέθυμνο:-Ερειπωμένο-ελαιοτριβείο-διασώζεται-|-in.gr

Ρέθυμνο: Ερειπωμένο ελαιοτριβείο διασώζεται | in.gr

Πολιτικη

Τη σύμβαση του έργου «Ανακαίνιση παραδοσιακού ελαιοτριβείου Αρμένων και μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο» υπέγραψε σήμερα  ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης με τον ανάδοχο εργολάβο. Το έργο αφορά την ανακαίνιση παραδοσιακού διώροφου ελαιοτριβείου, επιφάνειας 245,73 μ2,  ιδιοκτησίας Δήμου Ρεθύμνης, το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας 180,07 μ2 στον Οικισμό των Αρμένων.

Η μετατροπή του παλαιού ελαιοτριβείου σε εκθεσιακό χώρο θα αναβιώνει την παραγωγική  διαδικασία του λαδιού με παραδοσιακό τρόπο, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανάπτυξης του Οικισμού και της ευρύτερης περιοχής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι  550.000€ και  συγχρηματοδοτείται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ) και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο  του προγράμματος συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 καθώς και  από πόρους του  Δήμου Ρεθύμνης.

Πριν από μία δεκαετία έγινε μια προσπάθεια από το Δήμο διάσωσης του παραδοσιακού αυτού κτίσματος στο πλαίσιο Προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Ρεθύμνης και του ΥΠΠΟΤ, με εργασίες αντικατάστασης της στέγης και υποστήριξης των λίθινων στοιχείων του.

Σήμερα, ο Δήμος Ρεθύμνης κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικό μέρος της απαιτούμενης χρηματοδότησης την οποία θα συμπληρώσει από ιδίους πόρους προκειμένου το αξιόλογο αυτό στοιχείο της παραδοσιακής μας κληρονομιάς να διασωθεί και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο που θα προσφέρει στον επισκέπτη το ξεχωριστό βίωμα της νοερής συμμετοχής στην παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής ελαιολάδου.

Εκτός από το τμήμα παραγωγής λαδιού, στον εκθεσιακό χώρο θα λειτουργούν τμήμα ενημέρωσης με χώρο σεμιναρίων, διαδραστική οθόνη, infokiosks, έκθεση σκευών που αφορούν την ελιά και το λάδι στο πέρασμα των χρόνων, video wall και φωτογραφικό υλικό, αίθουσα προβολών, βιβλιοθήκη, υπαίθριο cafe με πέργκολα και mini bar.

Μια ευχάριστη εξέλιξη σε ένα εμβληματικό χώρο που μεγάλωσε γενιές ανθρώπων με την παραγωγή του.