Ολλανδία:-Η-gazprom-κλείνει-τη-στρόφιγγα-φυσικού-αερίου-–-Αύριο-λήγει-η-προθεσμία-της-Δανίας

Ολλανδία: Η Gazprom κλείνει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου – Αύριο λήγει η προθεσμία της Δανίας

Οικονομια

Η ολλανδική GasTerra ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να λαμβάνει αέριο από τη Gazprom, καθώς αρνήθηκε να συμφωνήσει με τους όρους της Μόσχας και να πληρώσει σε ρούβλια

Η ολλανδική εταιρεία GasTerra ανακοίνωσε σήμερα ότι από αύριο Τρίτη 31 Μαΐου, θα σταματήσει να λαμβάνει αέριο από τη ρωσική Gazprom, αφού αρνήθηκε να συμφωνήσει με τους όρους της Μόσχας και να πληρώνει σε ρούβλια. Σε απάντηση της απόφασης της GasTerra, η Gazprom δήλωσε ότι θα διακόψει την προμήθεια με ισχύ από τις 31 Μαΐου 2022.

Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία ανήκει κατά 50% στο ολλανδικό κράτος ενώ οι εταιρείες Shell και Exxon έχουν η καθεμία τους το 25%.

«Κατανοούμε την απόφαση της GasTerra να μη συμφωνήσει με τους μονομερείς όρους πληρωμής που έθεσε η Gazprom», ανέφερε στο Twitter ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Γιέτεν. «Η απόφαση αυτή δεν θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις αερίου στα ολλανδικά νοικοκυριά», διαβεβαίωσε.

Στην ανακοίνωσή της η GasTerra αναφέρει ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα πληρωμών που ζητούσε η Ρωσία, το οποίο προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες μπορεί να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και ότι ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους. Είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Gazprom να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής.

Αύριο η απόφαση για τη Δανία

Η Ρωσία έχει διακόψει μέχρι τώρα την παροχή αερίου σε Βουλγαρία, Πολωνία και Φινλανδία, ενώ εκτός από την Ολλανδία η στρόφιγγα κινδυνεύει να κλείσει και στη Δανία. «Δεν έχουμε καμία νομική υποχρέωση βάση του συμβολαίου μας (να πληρώσουμε σε ρούβλια) και έχουμε ενημερώσει επανειλημμένως την Gazprom Export πως δεν θα το κάνουμε» υποστήριξε σε σημερινή ανακοίνωση της η δανέζικη Orsted.

Το χρονικό όριο για την καταβολή της οφειλής της Orsted προς την ρωσική εταιρεία λήγει την Τρίτη.

Για το λόγο αυτό η κορυφαία εταιρεία κοινής ωφελείας της χώρας προειδοποίησε τους πελάτες της πως πλέον υπάρχει αυξημένο ρίσκο διακοπής της ροής φυσικού αερίου από την Gazprom.

Επεσήμανε παράλληλα πως καθώς τις δύο χώρες δεν τις ενώνει κάποιος αγωγός, η Δανία είναι δυνατόν να διασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου και να αγοράσει τις ποσότητες που χρειάζεται από την ανοιχτή αγορά, αν και πιθανότατα σε άλλη τιμή. Μάλιστα, ήδη έχει φροντίσει να «φουλάρει» τις μονάδες αποθήκευσης που διαθέτει στην Δανία, αλλά και τη Γερμανία.

Η δανέζικη εταιρεία που είναι περισσότερο γνωστή ως η ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου αιολικής ενέργειας στον κόσμο, αγοράzει την μερίδα του λέοντος από το φυσικό αέριο που χρειάζεται η Δανία από την Gazprom και το συμβόλαιο της κανονικά είχε ισχύ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr