Καρκίνος-Προστάτη-–-Ασθενείς:-Ο-σοβαρός-κίνδυνος-που-τους-απειλεί-6-μήνες-μετά-τη-διάγνωση

Καρκίνος Προστάτη – Ασθενείς: Ο σοβαρός κίνδυνος που τους απειλεί 6 μήνες μετά τη διάγνωση

Υγεία

Ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες, ο καρκίνος του προστάτη, συν των άλλων προβλημάτων υγείας που μπορεί να συνοδεύει, αυξάνει καθοριστικά και τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα κατά 50% σε διάστημα πέντε ετών μετά τη διάγνωση του, σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας χωρίς καρκίνο του προστάτη. Μάλιστα, η πιο επικίνδυνη περίοδος ήταν οι πρώτοι έξι μήνες μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα νεότερης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open και οι ειδικοί εφιστούν προσοχή και εγρήγορση για την έγκαιρη διάγνωση των θρομβώσεων, παρόλο που ο κίνδυνος, αν και υπαρκτός, είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με άλλες μορφές καρκίνου.

Ειδικότερα, η φλεβική θρομβοεμβολή, αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των καρκινοπαθών, με τον κίνδυνο να παραμένει υψηλότερος για εκείνους που βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο και με τον κίνδυνο να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου.

Αν και υπάρχουν παλαιότερες μελέτες που έχουν επιβεβαιώσει τον διπλάσιο και τριπλάσιο κίνδυνο για τους άντρες με καρκίνο του προστάτη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τις πιθανότητες φλεβικής θρομβοεμβολής με βάση την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών καρκίνου του προστάτη τα τελευταία χρόνια και τα πρόσφατα δεδομένα, όπως η χορήγηση νεότερων αντιπηκτικών φαρμάκων για άλλες παθήσεις, που θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές 

Mια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών πραγματοποίησε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη, χρησιμοποιώντας δεδομένα εθνικού επιπέδου από άνδρες της Σουηδίας για τη δεκαετία 2007–2017, συγκρίνοντας την εμφάνιση της φλεβικής θρομβοεμβολής μεταξύ 92.105 ανδρών με καρκίνο του προστάτη και 466.241 υγιών ανδρών της ίδιας ηλικίας.

Διαπίστωσαν ότι το 3,2% των ανδρών στην ομάδα του καρκίνου του προστάτη εμφάνισαν θρομβώσεις μέσα σε περίπου πέντε χρόνια από τη διάγνωση του καρκίνου, σε σύγκριση με το 2,1% των ανδρών στην ομάδα σύγκρισης. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1.000 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, περίπου επτά θα εμφανίσουν φλεβική θρομβοεμβολή κάθε χρόνο, σε σύγκριση με περίπου τέσσερις στους χίλιους υγιείς άντρες.

Ωστόσο, αν και οι πηγές δεδομένων είναι αξιόπιστες, επισημαίνεται ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και ότι δεν εξετάσθηκαν και άλλες παράμετροι που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο θρομβοεμβολής, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «το μέγεθος του αυξημένου κινδύνου μεταξύ των ανδρών με καρκίνο του προστάτη που παρατηρήθηκε στη μελέτη μας είναι χαμηλότερο από αυτό που παρατηρήθηκε για άλλους τύπους καρκίνου και πιθανότατα αποδίδεται στο υψηλό ποσοστό ανδρών με εντοπισμένη νόσο και σε χαμηλό κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου. Παρ’ όλα αυτά, οι γιατροί που θεραπεύουν άνδρες με καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να γνωρίζουν την αξιοσημείωτη αύξηση του κινδύνου, ιδιαίτερα τους πρώτους έξι μήνες μετά τη διάγνωσή του».

Διαβάστε επίσης:

Είστε 50άρης με κοιλίτσα; Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει αυτό στο μυαλό σας

Καρκίνος Προστάτη: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο τα συμπληρώματα διατροφής

Καρκίνος Προστάτη: Η μέθοδος που σε 3 μήνες μειώνει τις παρενέργειες της ορμονικής θεραπείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *