Καθολική-συμμετοχή-στις-κινητοποιήσεις-κλινικοεργαστηριακών-ιατρών-και-διαγνωστικών-κέντρων-ζητούν-οι-Ιατρικοί-Σύλλογοι

Καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις κλινικοεργαστηριακών ιατρών και διαγνωστικών κέντρων ζητούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι

Υγεία

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο χώρος των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων ενόψει των τριήμερων κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει από την Πέμπτη 26 έως το Σάββατο 28 Μαϊου. Η διαμαρτυρία του κλάδου αναμένεται να επιφέρει ντόμινο αλλαγών και καθυστερήσεων στη διενέργεια χιλιάδων εξετάσεων που έχουν συνταγογραφηθεί και προγραμματιστεί από τους ασφαλισμένους. Θεωρείται βέβαιο ότι ο ΕΟΠΥΥ θα δώσει παράταση στην ισχύ των παραπεμπτικών ώστε να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.

Υπό την ομπρέλα των θεσμικών οργάνων, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, το Συντονιστικό Όργανο Φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έχει προγραμματίσει τριήμερο κλείσιμο των εργαστηρίων και κέντρων αντιδρώντας στο μέτρο του ληστρικού, όπως υπογραμμίζει, clawback το οποίο στραγγαλίζει οικονομικά τον κλάδο.

Ειδικότερα, ο κλάδος ζητεί:

1) Τον περιορισμό του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και για το 2023 παράλληλη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου claw back (στα επίπεδα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών) με συνυπευθυνότητα της πολιτείας με απώτερο στόχο την πλήρη εξάλειψη του και την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ).

2) Το «κούρεμα» των τεχνητών χρεών του ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013- 2021.

3) Την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις ο υπουργός Υγείας έχει αναφέρει το περασμένο Σάββατο πως «ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκ ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκατ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του. Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν. Είναι προφανές, ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες»

Διαβάστε ακόμη:

Ευαγγελισμός: Από τον Ιούλιο θα προσφέρει πρόσβαση σε αποτελέσματα εξετάσεων μέσω υπολογιστή

Αιμοδοσία στο Βυζαντινό Μουσείο στις 29 και 30 Ιουνίου

Ευλογιά των πιθήκων: Σε ετοιμότητα το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *