Η-Ρωσία-έκοψε-το-ρεύμα-στη-Φινλανδία-επειδή-δεν-πλήρωνε-–-Όχι-για-αντίποινα-|-in.gr

Η Ρωσία έκοψε το ρεύμα στη Φινλανδία επειδή δεν πλήρωνε – Όχι για αντίποινα | in.gr

Οικονομια

Δεν συνδέεται με την ένταξη στο ΝΑΤΟ λέει το δίκτυο διανομής ενέργειας της Φινλανδίας

Η Ρωσία «έκοψε» την παροχή ρεύματος στη Φινλανδία επειδή δεν πλήρωνε και όχι για αντίποινα οποιασδήποτε άλλης ενέργειας από το Ελσίνκι, όπως τόνισε το δίκτυο διανομής ενέργειας της χώρας, Fingrid.

Η πρώτη ανακοίνωση για την παροχή ρεύματος από τη Ρωσία προς τη Φινλανδία έγινε την περασμένη Παρασκευή και σήμερα Δευτέρα (16.5.2022), έχουν διακοπεί όλες οι εξαγωγές ηλεκτρισμού στη Φινλανδία, όπως δείχνουν τα δεδομένα ροής.

Υπενθυμίζεται ότι η Inter RAO δήλωσε την Παρασκευή πως θα σταματούσε να εξάγει ενέργεια στη Φινλανδία από τη 1.00 π.μ. του Σαββάτου τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) «προς το παρόν» καθώς δεν είχε πληρωθεί για την ενέργεια που είχε πουλήσει μέσω της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας συναλλαγών Nord Pool από τις 6 Μαΐου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Αποσυνδέει το θέμα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το δίκτυο Fingrid, που δήλωσε πως η Μόσχα καλύπτει περίπου το 10% των αναγκών της Φινλανδίας, τόνισε πως θα αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με σουηδική ενέργεια και ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή.

Είπε πως το θέμα συνδέεται με τις δυτικές κυρώσεις που επηρεάζουν τις πληρωμές και δεν είναι αντίποινα για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από τη Φινλανδία, η οποία έχει επικριθεί από τη Μόσχα επειδή επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

“Λόγω αυτών των περιορισμών οι πληρωμές για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρισμού δεν μπορούν πλέον να γίνονται. Η αναστολή είναι ως εκ τούτου μάλλον μια συνέπεια παρά ένα ρωσικό αντίμετρο”, ανέφερε η Fingrod, χωρίς να κάνει αναφορά σε απόφαση για το ΝΑΤΟ.

Εκτίναξη της τιμής της μεγαβατόρας

Οι ροές ρωσικής ενέργειας στη Φινλανδία σήμερα είχαν πέσει στο μηδέν, όπως δείχνουν στοιχεία από το δίκτυο του διαχειριστή Fingrid.

Η Fingrid δήλωσε τον περασμένο μήνα πως ετοιμάστηκε για την προοπτική η Ρωσία να διακόψει τις ροές ηλεκτρισμού στη Φινλανδία περιορίζοντας την ικανότητα μεταφοράς κατά ένα τρίτο.

Αναλυτές της Refinitv δήλωσαν πως η απώλεια ρωσικών ροών θα προκαλέσει αύξηση των φινλανδικών τιμών χονδρικής της ενέργειας κατά 8,20 ευρώ στα 90,2 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh) για το τρίτο τρίμηνο.

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ συναντά την αντίδραση της Ρωσίας, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει σήμερα  ότι η επέκταση στρατιωτικών υποδομών θα προκαλέσει σίγουρα την αντίδραση της Μόσχας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr