Γουμένισσα:-Ψηφιακή-ενίσχυση-της-ταυτότητας-των-οίνων-ΠΟΠ

Γουμένισσα: Ψηφιακή ενίσχυση της ταυτότητας των οίνων ΠΟΠ

Οικονομια

Οι αμπελοκαλλιεργητές θα μπορούν να έχουν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες που επικρατούν στο αμπέλι

Ένα καινοτόμο ψηφιακό σύστημα που επιτρέπει στους αμπελοκαλλιεργητές να παρακολουθούν την πορεία εξέλιξης της παραγωγής τους από τα κινητά τους τηλέφωνα και ενισχύει την εξωστρέφεια ανέπτυξαν και εφαρμόζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η  Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, σε συνεργασία με την ομάδα παραγωγών Γουμένισσας «Εύφορη Γη», τους οινοποιούς που δραστηριοποιούνται στο Κιλκίς και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Με τη βοήθεια αυτού του  πρωτοποριακού ψηφιακού εργαλείου που αφορά στην αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα οι αμπελοκαλλιεργητές θα μπορούν να έχουν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες που επικρατούν στο αμπέλι και τα δεδομένα που εισάγονται στο σύστημα, όπως υγρασία και θερμοκρασία εδάφους, υγρασία ατμόσφαιρας και  θερμοκρασία αέρα. Στις άμεσες ωφέλειες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η καλύτερη διαχείριση της άρδευσης, των ασθενειών και συνολικά της καλλιέργειας.

Η παρουσίαση αυτού του ψηφιακού  συστήματος πραγματοποιήθηκε στη Γουμένισσα, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Γεώργιου Κεφαλά, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιου Γεωργαντά, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ερευνητικών φορέων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οινοποιών, αμπελοκαλλιεργητών και στελεχών της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Βασίλης Ιωαννίδης, το 90% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης της ποικιλίας Ξινόμαυρου στην  περιοχή βρίσκεται στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας. Επίσης το 88% της ποικιλίας Νεγκόσκα πανελλαδικά  καλλιεργείται στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας. Στο πλαίσιο του ψηφιακού συστήματος τα δεδομένα που  συλλέγονται από  τους  εγκατεστημένους αισθητήρες αγρού «μεταφέρονται» στη διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και είναι διαθέσιμα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Στην παρέμβασή του ο Δρ. Ηλίας Κάλφας, από το Γραφείο Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, επισήμανε πως υπάρχει ένα πλήρες σύστημα ΙοΤ (Internet of Things) που αποτελείται από 1 Μετεωρολογικό σταθμό, 2 κεραίες LoRa,  12 πλήρεις αισθητήρες αγρού, ισχυρό λογισμικό (cloud, GP Core IoT) και εφαρμογές κινητών τηλεφώνων. Σημείωσε, επίσης, ότι «όλη η περιοχή παραγωγής καλύπτεται με σήμα LoRa και είναι έτοιμη να υποδεχτεί διασυνδεδεμένες συσκευές», ενώ τουλάχιστον 2000 αισθητήρες μπορούν να συμμετέχουν στο σύστημα με απλή τοποθέτηση στα σημεία ενδιαφέροντος, όπως είναι τα αμπέλια και τα οινοποιεία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr