Έντερο:-Ποια-στάση-ύπνου-είναι-καλύτερη-για-το-πεπτικό-σύστημα

Έντερο: Ποια στάση ύπνου είναι καλύτερη για το πεπτικό σύστημα

Υγεία

Εμείς κοιμόμαστε και το… σώμα μας δουλεύει, καθώς ναι μεν ξεκουράζεται αλλά παράλληλα πραγματοποιεί διάφορες πολύπλοκες διεργασίες, με το πεπτικό σύστημα να δουλεύει κατά προτεραιότητα.

Συνεπώς, η θέση που παίρνει το σώμα μας καθόλη αυτή την διαδικασία παίζει βασικό ρόλο και στο πώς θα ξυπνήσουμε το πρωί. Εν ολίγοις, το πεπτικό σύστημα διασπά όσες τροφές καταναλώσαμε μέσα στη μέρα που προηγήθηκε, σε μια προσπάθεια, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει το μικροβίωματου εντέρου.

Η στάση ύπνου που δεν βοηθά

Αν και ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά εμπεριστατωμένα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο ύπνος μπρούμυτα θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία του εντέρου, οι περισσότεροι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η στάση ύπνου πιθανότατα ασκεί πίεση στα όργανα της κοιλιάς,  επηρεάζοντας την έκκριση γαστρικών οξέων. Επιπλέον, επιβαρύνει και τη μέση καθώς ασκείται μεγαλύτερη πίεση στην σπονδυλική στήλη.

Πώς να κοιμόμαστε

Κατάκλιση ανάσκελα: Σε αυτή τη θέση του ύπνου συγκλίνουν οι ειδικοί ως την ιδανική για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, διότι πραγματοποιείται ίση κατανομή του βάρους, δημιουργώντας το βέλτιστο περιβάλλον για την υγεία του εντέρου. Προσομοιάζει μάλιστα τη θέση της σαβασάνα στη γιόγκα, που οδηγεί στην απόλυτη χαλάρωση.

Κατάκλιση στην αριστερή μεριά: Λόγω της σταθερότητας του σώματος, ενισχύεται η διαδικασία της πέψης.

Κατάκλιση στην δεξιά μεριά: Αν και αυτή η στάση του ύπνου είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία της καρδιάς, τα ίδια οφέλη δεν επαληθεύονται για το πεπτικό σύστημα, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα γαστρικά οξέα θα μπορούσαν ευκολότερα να φτάσουν στον οισοφάγο, λόγω της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα, οδηγώντας σε παλινδρόμηση.

Διαβάστε επίσης

Έντερο: Τι να τρώτε για να λειτουργεί σωστά – Πέντε τροφές που «απαγορεύονται»

Έντερο: Έξι σημάδια που «φωνάζουν» ότι υπάρχει πρόβλημα – Tι να κάνετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *